
Het tussenjaar
De laatste jaren is het tussenjaar steeds populairder geworden. Zeker net na de corona-periode wilden veel leerlingen de verloren tijd inhalen. Dat deden ze door te reizen, nieuwe ervaringen op te doen, zichzelf te ontdekken of door vrijwilligerswerk.
De cijfers variëren, maar ongeveer 15-20% van de leerlingen neemt nu een tussenjaar. Voor sommigen een geschenk uit de hemel, anderen bevalt het helemaal niet. Het succes blijkt heel erg afhankelijk van hoe je zo’n tussenjaar invult. Daar vooraf over nadenken helpt enorm.
De website van het Tussenjaarkenniscentrum bevat een schat aan informatie. Dat is zeker een goed startpunt. En de Tussenjaarbeurs uiteraard! Je hoeft niet het hele jaar vol te plannen, maar je bewust zijn van de risico’s en een idee hebben hoe je het jaar in gaat vullen (en daar ook met je ouders over praten), dat zijn sleutels tot succes.
Reportage van NOS Stories
In juni 2024 kwam de NOS langs op de Tussenjaarbeurs voor een reportage over het tussenjaar.
Daarin werden veel leerlingen geïnterviewd, maar ook de oprichtster van het Tussenjaarkenniscentrum, Daniëlle Vogels.
De video geeft een goed beeld van de verschillende redenen waarom leerlingen nadenken over een tussenjaar.
Veelgestelde vragen
Is een tussenjaar duur?
Dat ligt er maar helemaal aan hoe je het invult. Als je 12 maanden lang naar een hotel op Hawaii gaat, dan wel. Maar als je een jaar bij een supermarkt gaat werken, dan levert het juist geld op. Daartussen is een heel breed spectrum van mogelijkheden met allemaal een ander financieel plaatje.
Moet je voor een tussenjaar naar het buitenland?
Zeker niet. Sterker nog: zestig procent van de mensen die een tussenjaar hebben genomen gaat niet naar het buitenland. In Nederland is genoeg te doen. En als je wel naar het buitenland wilt, dan hoef je niet ver weg. België en Duitsland zijn ook buitenland.
Is het gek om je tussenjaar te gebruiken om uit te rusten?
Dat klinkt juist heel verstandig. De studentenpsychologen in het hoger onderwijs kunnen het werk niet aan. De helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten (zoals angst en somberheid), van wie 12 procent in ernstige mate. Het is heel belangrijk om uitgerust aan een studie te beginnen.
Mijn ouders willen niet dat ik een tussenjaar neem
Dat kan verschillende redenen hebben. Als jij wel graag een tussenjaar wilt, probeer dan te achterhalen waar ze zich zorgen over maken. Is dat omdat ze bang zijn dat je het hele jaar Netflix gaat kijken, heb je plannen die ze gevaarlijk vinden, kennen ze mensen die een tussenjaar hebben gehad? Bij een tussenjaar is het belangrijk dat jullie met elkaar in gesprek blijven en met elkaar praten op basis van juiste informatie. De workshop Tussenjaarplan die op de beurs wordt aangeboden kan daarbij helpen.
Ik weet niet wat ik wil studeren, is het dan goed om een tussenjaar te nemen?
Het is in ieder geval beter dan iets studeren wat je niet leuk vindt, want dan ga je waarschijnlijk weer snel stoppen. Je zult in je tussenjaar dan wel met je studiekeuze aan de slag moeten, want er komt meestal geen bliksemschicht met oplossingen uit de hemel. Hoe meer tijd je hieraan besteedt vóór je tussenjaar, hoe minder verplichtingen je straks hebt. Waarschijnlijk kunnen je mentor of decaan je verder helpen.
Hoe kom je op ideeën voor je tussenjaar?
Kom naar de Tussenjaarbeurs! Je kunt ook eens kijken op de website van het Tussenjaarkenniscentrum, daar staan veel suggesties. En in november is er altijd een Buitenlandbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht, waar je inspiratie voor het buitenland kan vinden. Er is heel veel mogelijk, maar eigenlijk begint het altijd bij jouzelf: wat wil je leren, wat wil je doen, wat heb je nodig? Daarbij kan de workshop Tussenjaarplan die op de beurs wordt aangeboden je helpen.